Bazična dieta (alkalna dieta)

Bazična (alkalna) dieta je način prehrane, ki daje prednost bazičnim živilom. To so živila, ki ob zaužitju v telesu tvorijo alkalne ostanke. Tak način prehranjevanja omogoča, da telo “zadiha” in mu omogočimo, da lahko začne odstranjevati kisline, ki so se kopičile dolga leta.

Ali se moramo povsem odpovedati hrani, ki nas zakisa? Odgovor je ne!

Ključ je v ravnotežju. Uravnotežiti moramo vnos bazičnih in kislih živil. Kakšno naj bo torej razmerje, ki bo našemu telesu zagotavljajo zdravo in uravnoteženo delovanje vseh organov in celic?

  • V začetni fazi, ki traja nekaj tednov (2 do 4 tedne, po želji in zmožnosti tudi dlje) se držimo razmerja 80:20 v korist bazičnih živil.
  • Nadaljevalna faza, ki traja vse življenje in je bolj kot dieta način življenja, se držimo razmerja 65:35 v korist bazičnih živil.

1. bazična dieta 80:20

1. faza: nekaj tednov – aktivno razstrupljanje kislin

  • Prehrana: 80 % bazična živila – 20 % kisla živila
  • Čas trajanja: odvisno, kako močno zakisani ste.
  • Priporočljivo: vsaj 2 do 4 tedne, lahko tudi več
  • Dodatki: bazični minerali

Večina ljudi danes se prehranjuje ravno obratno:

  • 20 % bazičnih živil
  • 80 % živil, ki tvorijo kisline

Naša vsakodnevna prehrana naj bo sestavljena iz največ 20 % hrane, ki v telesu tvori kisline in 80 % alkalne hrane. Vendar se danes večina ljudi prehranjuje ravno obratno. Približno 70-80% zaužite prehrane predstavljajo “kisla” živila (meso, predelana hrana, sladkor, žita, …), kar je na srednji in dolgi rok preveliko breme za naše telo.

Puferski sistemi, ki nevtralizirajo in odstranjujejo kisline iz telesa preprosto ne zmorejo takega bremena toliko dolgo časa. Idealno razmerje bazična : kisla hrana naj bo 80:20. Ali je to razmerje realno izvedljivo za večino ljudi na daljši rok? Žal ne! Kakšen naj bo torej realen cilj v vaši prehrani, ko končate s 1. fazo razstrupljanja?

Razmerje 65:35 ali 60:40 v korist bazičnim živilom je realno dosegljiv cilj!

Vašo prehrano je smiselno dopolniti z osnovnimi bazičnimi minerali, s katerimi telo kompenzira višek kislin v telesu, saj dieta 65:35 sama po sebi danes ne zagotavlja več dovolj mineralov, ki jih telo potrebuje dnevno.

Z dodajanjem teh mineralov prehrani boste vašemu telesu prihranili, da posega v kosti in druga tkiva, da bi lahko nevtralizira odvečne kisline.

2. bazična dieta 65:35 (ali 60:40)

Po končani 1. fazi preidemo v 2. fazo

  • Prehrana: 65 % bazična živila – 35 % kisla živila
  • Čas trajanja: do konca življenja
  • Dodatki: bazični minerali

Alkalna – bazična dieta

  • Sveže sadje in zelenjava spodbujata alkalnost najbolj. Izbor živil: gobe, citrusi, dateljni, rozine, špinača, grenivke, paradižnik, avokado, ječmenova trava, kumare, ohrovt, pšenična trava, brokoli, origano, česen, ingver, endivija, zelje, zelena, rdeča pesa, lubenica, zrele banane,…
  • Vsa surova hrana: poskusite čimveč hrane zaužiti v prvotni obliki – surovo. Kuhanje hrani odvzame bazične minerale. Povečajte vnos surovih živil, poskusite s svežimi sokovi, zelenjavo lahko podušite na lahki pari.
  • Rastlinske beljakovine: mandlji, fižol in stročnice so dobra izbira.
  • Alkalna voda, destilirana voda
  • Zeleni sokovi: napitki iz zelene zelenjave in trav v prahu so polni bazičnih mineralov in klorofila. Klorofil je strukturno zelo podoben naši krvi in pomaga alkalizirati kri.

Katera živila so bazična in katera nas zakisajo?

Pomembnost alkalne diete

Notranje okolje naših teles se ohranja samo pri pH rednosti okrog 7.0 (alkalno okolje). Vzdrževanje pH v telesu je dinamičen proces, v katerega je vključeno mnogo dejavnikov in reakcij, ki so zadolžene za odstranjevanje presežnih kislin.

  • Ustrezne rezerve bazičnih mineralov so potrebne za optimalno uravnavanje pH. Telo potrebuje kisik, vodo in alkalne minerale (kalij, magnezij in kalcij), da lahko uspešno odstranjuje kisle odpadke iz telesa
  • Ko v telesu vzdržujemo ustrezno alkalno okolje, tudi metabolični, encimski in mehanizmi popravil celic delujejo najbolje.
  • Telo lahko učinkovito nadzoruje to ravnovesje le tako, da sproti odstranjuje presežke kislin. To lahko počne le, če se vseskozi na voljo zadostne mineralno-puferske rezerve.
  • Mineralno-puferske rezerve so darilo, ki nam jih dajejo alkalna živila. Dieta, ki temelji pretežno na alkalnih živilih, je ključnega pomena za ohranjanje zdravja.
    Večina zelenjave in sadja vsebuje velik delež bazičnih elementov primerjavi z ostalimi živili. Sadje in zelenjava spodbujata bolj alkalno okolje v telesu.
  • Citrusi kljub kislemu okusu v telesu tvorijo alkalne ostanke. To je zaradi njihove značilne organske kisline (citronska kislina) in bogate vsebnosti mineralov, ki citruse naredijo alkalne.dovolj magnezija.
Košarica
Scroll to Top